Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας! Το ταξίδι σας στη γνώση μόλις ξεκίνησε. Καλή διασκέδαση.!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο "Ταξίδι στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής", που υλοποιεί η τάξη μας το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ".


Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει μια διαθεματική προσέγγιση του θέματος της παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας μας. Μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες τα παιδιά να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στη λαϊκή μας παράδοση και να κατανοήσουν ότι για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα πρέπει το πολιτιστικό παρελθόν να είναι άρρηκτα δεμένο με το παρόν.


Διαστάσεις και όψεις του θέματος που θα προσεγγίσουμε

Τα δημοτικά μας τραγούδια αποτελούν ένα από τα πιο ζωντανά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

• Η μουσική και ο χορός συνόδευαν από παλιά κάθε κοινωνική εκδήλωση και είναι έκφραση ζωής για κάθε Έλληνα: Χαρά, λύπη, γέννηση, αγάπη, γάμος, γιορτή, ξενιτεμός, ιστορικά γεγονότα, βουνά, θάλασσα, γίνονται τραγούδι.

• Το μαγικό και πολλές φορές υπερφυσικό στοιχείο των δημοτικών τραγουδιών επιδρά θετικά πάνω στα παιδιά, η φαντασία τους καλπάζει σε τόπους, ήρωες και γεγονότα και από απλούς ακροατές, τα οδηγεί στο να συμπάσχουν με τον ήρωα, ζώντας την αγωνία και τα συναισθήματά του.

• Προσφέρουν ψυχαγωγία και διαφυλάσσουν την ψυχική τους ισορροπία

• Τα βοηθά να εκφραστούν με τραγούδι κίνηση και χορό και να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους.

Υλοποιώντας το θέμα αυτό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το χθες, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τις στολές, τα ακούσματα, τους ρυθμούς και τους ήχους τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και έτσι ελπίζουμε να τα ευαισθητοποιήσουμε στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ορισμένες από τις διαστάσεις του θέματος που θα προσεγγίσουμε αρχικά που στην πορεία θα εμπλουτιστούν και θα συμπληρωθούν από τους ίδιους τους μαθητές μέσα από το πρόγραμμα είναι:

α) παραδοσιακές ενδυμασίες
β) παραδοσιακά μουσικά όργανα
γ) λαϊκοί παραδοσιακοί χοροί
δ) ήθη κι έθιμα που σχετίζονται με χορό και τραγούδι κάθε τόπου
ε) η λαϊκή μουσική παράδοση της Ελλάδας
στ) δημοτικά τραγούδια
ζ) σύγχρονοι δημιουργοί που εκφράζονται καλλιτεχνικά με παραδοσιακά όργανα
η) οι ιδιαιτερότητες της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Μακεδονίας



Φωτογραφίες από την εκπαιδευτική επίσκεψη






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου