Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας! Το ταξίδι σας στη γνώση μόλις ξεκίνησε. Καλή διασκέδαση.!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Ένα διαφορετικό παραμύθι :«Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» (Φιλαναγνωσία-Συναισθηματική νοημοσύνη-Διαθεματικότητα)

Ένα διαφορετικό παραμύθι από τον «Μικρό Αναγνώστη»

«Ο μικρός ζωγράφος των βράχων»

Της Μαρίας Πετκανοπούλου

Εικονογράφηση: Άννα Καρνή

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Διαβάζει η ηθοποιός Γεωργία Τσαγκαράκη

(Ενεργοποιήστε το Flash Player)


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο μικρούλης Ποκ μας πιάνει από το χέρι και μας οδηγεί στα σκοτεινά βάθη της σπηλιάς, στα σκοτεινά βάθη του χρόνου... Τι ήταν αυτό που τον μάγεψε τόσο, ώστε έπαψε πια να λαχταράει να γίνει κυνηγός; Τι ήταν αυτό που τον εντυπωσίασε βγαίνοντας από τη σπηλιά, μόλις τέλειωσε ο χειμώνας; Ήταν, τάχα, τα ζωηρά χρώματα της φύσης και το παιχνίδισμα του ήλιου ή κάτι άλλο, πιο μαγικό;

Σαν τα μικρά παιδιά που γνωρίζουν τον κόσμο παρατηρώντας τις εικόνες, έτσι κι εμείς προσπαθούμε να μάθουμε για τους μακρινούς γεννήτορές μας, που έζησαν στα κρύα και σκοτεινά βάθη μιας σπηλιάς. Για τους γεννήτορές μας που αποτύπωσαν τη ζωή, τα συναισθήματα και την καθημερινότητά τους στις βραχογραφίες. Η ζωντάνια των μορφών, η κίνηση και η προοπτική τους μας εκπλήσσουν, μας γεμίζουν θαυμασμό, αλλά μας δημιουργούν και πολλά ερωτήματα.

Ένα βιβλίο που ξεναγεί στη μαγεία της τέχνης των ανθρώπων ενός άλλου πολιτισμού, μέσα από την επιθυμία ενός μικρού αγοριού να μάθει να ζωγραφίζει.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στην Παλαιολιθική Εποχή με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό ακόμη και για τα μικρότερα παιδιά. Μέσα από την επιθυμία του Ποκ (ενός παιδιού που ζει την  Εποχή των Σπηλαίων) να μάθει να ζωγραφίζει,  τα παιδιά γνωρίζουν για τη μαγεία των χρωμάτων και τη δύναμη της ζωγραφικής. Η ίδια η ιστορία είναι αυτή που μας οδηγεί στην πληροφόρηση για την Παλαιολιθική Εποχή και η γνώση έρχεται αβίαστα, χωρίς να επιβάλεται. Πρωταγωνιστής είναι ο μικρός Ποκ και η επιθυμία του να μάθει να εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική.

Πόσο εύκολο είναι αλήθεια να διαφοροποιηθεί ένα παιδί από τις προσδοκίες που εχουν όλοι και να κάνει αυτό το διαφορετικό που ονειρεύεται; Γιατί ο Ποκ δεν προορίζεται για κυνηγός όπως τα υπόλοιπα αγόρια αλλά μαγευεται από τα χρώματα και τη ζωγραφική... Και πόσο εύκολο είναι η μαμά να οδηγήσει το παιδί στο όνειρό του και όχι στις προδιαγεγραμμένες γι' αυτό δραστηριότητες;

Ένα διαφορετικό βιβλίο για τα χρώματα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους από τον εκπαιδευτικό προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και που σίγουρα θα αγαπηθεί από τα παιδιά, τόσο για το κείμενό του, όσο και για την εικονογράφηση, η οποία μεταφέρει με πολύ εύστοχο τρόπο τον αναγνώστη στην εποχή στην οποία αναφέρεται.

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετικά πλούσια, γεμάτη από τα χρώματα της φωτιάς ανταποκρίνεται απόλυτα στο κείμενο το οποίο συνοδεύει και κάνει την ανάγνωση πιο ενδιαφέρουσα και ξεκούραστη ειδικά για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Ανοιχτού τύπου: (Αυτές που αφήνουν περιθώριο για πολλές και  διαφορετικές απαντήσεις και είναι πιο ενδιαφέρουσες).

Σχετικά με το συναίσθημα που νιώθουμε από το κείμενο:
  1. Τι σου άρεσε περισσότερο;
  2. Τι δεν σου άρεσε;

Σχετικά με την ταυτότητα του ήρωα:
  1. Τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του ήρωα;
  2. Τι πιστεύεις ότι θα έκανε ο ήρωας;

Σχετικά με την αξιολόγηση του κειμένου:
  1. Σου άρεσε το τέλος; Τι θα προτιμούσες;

Κλειστού τύπου: (Αυτές που επιτρέπου μια μόνο απάντηση)
  1. Ποιος είναι ο βασικός ήρωας;
  2. Πού εξελίσσεται η ιστορία;
  3. Πότε συμβαίνει;
  4. Τι απασχολούσε τον ήρωα;
  5. Τι έκανε για να βρει λύση;
  6. Προσπάθησε ή παραιτήθηκε;

ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Εντοπίστε στο κρυπτόλεξο τα συναισθήματα (ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΓΩΝΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΨΗ, ΑΠΟΡΙΑ, ΕΚΠΛΗΞΗ, ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ, ΧΑΡΑ , ΕΥΤΥΧΙΑ, ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ).


ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Σε ποια εποχή αναφέρεται το παραμύθι; Γνωρίζεται κάτι για την Παλαιολιθική εποχή; Από πού έχετε μάθει γι' αυτή;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αν δεν ξέρετε κάποια πράγματα για την εποχή αυτή, μπορείτε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα να μελετήσετε το κεφάλαιο 7 του βιβλίου της Ιστορίας της Γ τλαξης Δημοτικού.


ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΤΥΚΟΣ ΠΕ7Ο

1 σχόλιο: