Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας! Το ταξίδι σας στη γνώση μόλις ξεκίνησε. Καλή διασκέδαση.!

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Storybird: Αναλυτική παρουσίαση του λογισμικού Δημιουργικής Γραφής


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την οποία γιορτάζουμε σήμερα όπως και κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ετοίμασα (όπως αρμόζει άλλωστε στην ημέρα) έναν αναλυτικό οδηγό παρουσίασης του λογισμικού Δημιουργικής Γραφής Storybird. Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία έχει σκοπό της να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο, πληροφορίες θα βρείτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ακολουθεί η παρουσίαση του λογισμικού και ο οδηγός


Εισαγωγή

Η διδασκαλία της αφήγησης τις περισσότερες φορές ταυτίζεται από τους μαθητές με την αναπαραγωγή μια παλιάς ιστορίας από τα προσωπικά βιώματά τους, η οποία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο του τύπου «Πώς πέρασα το καλοκαίρι μου» ή «Περιγράφω ένα περιστατικό που…» μη αφήνοντας πολλές φορές ελεύθερη τη φαντασία του μαθητή ώστε να παράξει  ένα πρωτότυπο και δημιουργικό κείμενο.

Τη λύση έρχεται να μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία με μια κατηγορία λογισμικών τα οποία ονομάζονται «Λογισμικά Storytelling». Τις περισσότερες φορές, τα λογισμικά αυτά είναι on line και τα βρίσκουμε δωρεάν στη βασική τους έκδοση σε διάφορες πλατφόρμες του διαδικτύου.

Ακόμη και στη βασική τους μορφή όμως, μας παρέχουν όλο το απαραίτητο υλικό ώστε ο εκπαιδευτικός να δημιουργήσει μια ακολουθία εικόνων και στη συνέχεια να ζητήσει από το μαθητή να πλάσει τη δική του ιστορία βάσει των παραπάνω εικόνων. Ανάμεσα τους ξεχωριστή θέση κατέχει το Storybird ένα λογισμικό το οποίο προσφέρεται δωρεάν στους εκπαιδευτικούς για να το εντάξουν στην καθημερινή σχολική πράξη, το οποίο χρησιμοποίησα με τους μαθητές μου στο παρελθόν και θα προσπαθήσω να σας το παρουσιάσω.

Τι είναι το Storybird και πώς εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία
Το Storybird είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο ψηφιακής αφήγησης που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να δημιουργήσουν διαδικτυακά βιβλία, χρησιμοποιώντας διαφορετικά στυλ γραφής και μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών εικονογραφήσεων.

Μπορεί να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία με αρκετούς τρόπους. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να παρακινήσουμε τους μαθητές μας να εξασκηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου καθώς και για να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Ο κάθε μαθητής μπορεί να γράψει και να εικονογραφήσει το δικό του βιβλίο και στη συνέχεια να μας το στείλει ή να το μοιραστεί με τους συμμαθητές του. Επίσης οι μαθητές μπορούν να εργαστούν σε ζευγάρια αξιοποιώντας έτσι τη συνεργατική μάθηση να αναπαράγουν και να εικονογραφήσουν μαζί μια ιστορία. Ακόμη μπορεί να ξεκινήσει ο ένας μια ιστορία  την οποία θα ολοκληρώσει στη συνέχεια ο άλλος και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα μέσα από τη συνεργασία θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων και θα διορθώνει – συμβουλεύει ο ένας τον άλλο. Στο νηπιαγωγείο και σε μικρότερες ηλικίες, μπορεί να φτιάξει ο εκπαιδευτικός μια σύνθεση εικόνων και στη συνέχεια να ζητήσει από τους μαθητές να αφηγηθούν την ιστορία ατομικά ή και σε ζευγάρια (οι δυνατότητες είναι ίδιες απλά η διαδικασία γίνεται προφορικά).


Πώς λειτουργεί το Storybird – Τι πρέπει να κάνουμε

Αρχικά, θα πρέπει να επισκεφτούμε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://storybird.com/ και να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό στο Storybird. Μπορούμε να επιλέξουμε τη δημιουργία λογαριασμού για μαθητή (Student / Individual)  ή για εκπαιδευτικό (Educator). Κατά τη διάρκεια της εγγραφής θα χρειαστεί να δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία το email μας ένα όνομα χρήστη (username) και έναν κωδικό (password). Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή θα πρέπει να μπούμε στο email μας και να ενεργοποιήσουμε το λογαριασμό μας κλικάροντας  στον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Είμαστε πλέον έτοιμοι να φτιάξουμε την πρώτη μας ιστορία Σε πρώτη φάση πρέπει να επιλέξουμε το στυλ εικονογράφησης που θα χρησιμοποιήσουμε στο βιβλίο μας. Η εφαρμογή περιέχει μια τεράστια ποικιλία εικόνων από διεθνείς καλλιτέχνες, οι οποίοι παρέχουν τα έργα τους για χρήση σε βιβλία που θα δημιουργήσουμε.  Τα υπόλοιπα βήματα θα τα δούμε μέσα από έναν σύντομο οδηγό με εικόνες που ετοίμασα πριν καιρό (το περιβάλλον αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει λίγο όμως οι λειτουργίες παραμένουν ίδιες, οπότε ισχύουν τα ίδια πράγματα)


Οδηγός χρήσης της εφαρμογής Storybird


Στις εικόνες που ακολουθούν θα δείτε με τη σειρά τις οδηγίες για τη δημιουργία της δικής σας ιστορίας στο Storybird.

Για να μπείτε στο Storybird  μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ


























1 σχόλιο: